1.01. Τοπογραφικά Στοιχεία

Η Μίνθη, βόρειο γεωγραφικό πλάτος 37 30 10 44 και ανατολικό 21 45 53 24, είναι ένα γραφικό χωριό της πρώην επαρχίας Ολυμπίας ριζωμένο στους πρόποδες του ομώνυμου βουνού, μέσα στην αγκαλιά του λόφου των Αγίων Αποστόλων και της Σκουπίτσας.
Από κει αγναντεύει τα βουνά της Αρκαδίας, της Ηλείας και της Αχαϊας.

Χωμένο μέσα στις καρυδιές, που ελάχιστα αφήνουν τις στέγες των σπιτιών να «βλέπουν» τον ήλιο και στη μέση του χωριού προβάλει επιβλητικός ο πολιούχος Άγιος Νικόλαος.

Κάτω στα πόδια του ξαπλώνονται οι κήποι και τα χωράφια του χρωματισμένα ανάλογα με τις εποχές και γύρω- γύρω ξεδιπλώνονται κυματιστά οι καταπράσινες ραχούλες του Ρούσκιου, της Σκουπίτσας, του Άγιο Βλάσση και των Αγίων Αποστόλων.

Τα χωράφια του χωρίζονται με πεζούλια και ξερολιθιές για να κρατιέται το υποβαθμισμένης σήμερα γονιμότητας χώμα του.

Άλλοτε σ’αυτά κυμάτιζαν χρυσοκίτρινα στάχυα ή πρασίνιζαν αραποσίτια και φασόλια.
Σήμερα χέρσα και δασωμένα τα περισσότερα έχουν αποδοθεί στην κτηνοτροφία.

Παλιό χωριό με ζωή πάνω από 500 χρόνια. Παλιότερα ήταν ένα κεφαλοχώρι. Ήταν το τρίτο χωριό της Ολυμπίας με πληθυσμό πάνω από 900 άτομα.

Πότε ακριβώς ιδρύθηκε το χωριό δεν είναι γνωστό. Ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι στον πρώτο Τουρκοβενετικό πόλεμο 1463-1479 έλαβαν μέρος μαζί με τον Κορκόδειλο Κλαδά και το Θεόδωρο Μπούα οι Αλβενέοι αρχηγοί Γιάννης Άγριος και Μήτρος Αλβενιώτης. Αυτοί συνέχισαν τον πόλεμο μέχρι το 1494.

Απέχει οδικά από την έδρα του δήμου την κωμόπολη Ζαχάρω 21 χιλιόμετρα και έχει υψόμετρο 760 μέτρα.

Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή (2011) ο πληθυσμός του ανέρχεται σε 86 άτομα.
Η κτηματική περιφέρεια του χωριού σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΣΥΕ ανέρχεται σε 16.500 στρέμματα. Από αυτά 2.800 στρέμματα είναι βοσκότοποι, 7.100 δάση, 200 στρέμματα ποτιστικά και 400 στρέμματα καταλαμβάνουν οι οικισμοί. Συνορεύει με 12 χωριά.

Η κτηματική περιφέρεια του χωριού από το έτος 1816 ήταν ιδιόκτητη. Την είχαν εξαγοράσει οι κάτοικοι από τους Τούρκους. Τα χρήματα τα μάζεψαν με έρανο και έστειλαν στην Πόλη τρεις αντιπροσώπους του χωριού για να διαπραγματευτούν την εξαγορά.
Οι αντιπρόσωποι ήταν, ο Αναγνώστης Σαμπρής, ο Δημήτρης Τσούνης και ο Αναστάσης Τούντας ή Νικολόπουλος οι οποίοι παρουσιάστηκαν στη Βαληδέ του Σουλτάνου Μαχμούτ του Β’ που εξουσίαζε τις προσόδους του Μοριά και ήταν αρμόδια για την αγοραπωλησία. Κατά τις διαπραγματεύσεις διαπιστώθηκε ότι δεν έφταναν τα χρήματα για την εξαγορά και έτσι οι τρεις πατριώτες αναγκάστηκαν να δουλέψουν για να συμπληρώσουν το  ποσό.  Όταν συγκέντρωσαν το αναγκαίο ποσό εφοδιάστηκαν με το Σουλτανικό φερμάνι και στην Τρίπολη υπογράφτηκε από τον πασά της Πελοποννήσου το ταπί (συμβόλαιο εξαγοράς).Μετά την υπογραφή του χαρτιού αυτού οι Τούρκοι δεν είχαν κανένα λόγο να παραμείνουν στο χωριό και το εγκατέλειψαν.

Από 1.1.1999 αποτελεί δημοτικό διαμέρισμα του νέου Καποδιστριακού δήμου Ζαχάρως.

 

Με το νέο αυτοδιοικητικό θεσμό τον "Καλλικράτη" η "Τοπική κοινότητα Μίνθης" όπως ονομάζεται με το θεσμό αυτό υπάγεται στο διευρυμένο Δήμο Ζαχάρως.


Comments