9.04 Δράσεις-Εκδηλώσεις του Συλλόγου

Στα χρόνια της λειτουργίας του ο Σύλλογος συνένωσε τους απόδημους Μινθίους και συνέβαλε στην εκτέλε­ση έργων και στην πολιτιστική ανάπτυξη του χωριού

Από τα πρώτα έργα του Συλλόγου ήταν η παροχή βοήθειας στους σεισμοπαθείς συμπατριώτες μας (το 1965), η συμβολή με σημαντικό ποσό στην ανέγερση του πολιούχου του χωριού μας που είχε καταστραφεί από τους σεισμούς, η συμβολή στη συντήρηση του τότε κοινοτικού γραφείου και η κατασκευή ηρώου προς τιμήν των Μινθίων πεσόντων και αγωνιστών από το 1463 μέχρι το 1941.

Ακολούθησε η συντήρηση, επιδιόρθωση και επέκταση του κοιμητηρίου του χωριού, η αγορά έκτασης μέσα στο χωριό για μελλοντικές χρήσεις η κατασκευή μανδρότοιχου στο χώρο του άλλοτε κοινοτικού γραφείου, η αποκατάσταση της Κάτω βρύσης, της δεξαμενής και του περιβάλλοντος χώρου.

Ενδιαφέρθηκε για τη σωτηρία και διατήρηση του άλλοτε σχολείου του χωριού μας το οποίο μετά από νόμιμες διαδικασίες παραχωρήθηκε στο Σύλλογο ο οποίος φρόντισε και έγιναν οι απαραίτητες εργασίες ανακαίνισης και αποκατάστασης των βλαβών του κτι­ρίου, ώστε το έργο αυτό των προγόνων μας να το βλέπουμε να στέκει όρθιο για πολλά χρόνια ακόμη. Παράλληλα με τα έργα αυτά ο Σύλλογος προσπαθεί να διατηρήσει, αναβιώσει και να προστατεύει την πολιτι­στική και φυσική κληρονομιά της γενέτειρας των μελών του. Για το σκοπό αυτό έχει οργανώσει εκδηλώσεις τόσο στην Αθήνα όσο και στο χωριό.

Ειδικότερα το καλοκαίρι του 2009 οργά­νωσε εκδήλωση στο χωριό με θέμα "Ιστορικές μορφές της Αλβενας, εικόνες και γεγονότα πριν από 173 χρόνια" και

με τη βοήθεια της τεχνολογίας προβλήθηκε σπάνιο υλικό.

Επίσης το καλοκαίρι του 2012 στο χωριό οργάνωσε εκδήλωση και παρουσίασε σε βίντεο σπάνιο ιστορικό υλικό με θέμα "Τα πανηγύρια τον χωρίου, ένα ταξίδι στο χρόνο".

Αναβίωσε (το 1980) το πανηγύρι του Αρουσαλιού το οποίο για μερικά χρόνια δε γινόταν.

Καθιέρωσε (το 2008) το ενημερωτικό δελτίο για να ενημερώνει τα μέλη του και τους απανταχού Μινθίους για τα κοινωνικά, ιστορικά, πολιτιστικά και άλλα ενδιαφέ­ροντα θέματα που έχουν σχέση με το χωριό μας.

Το 2016 αποκατέστησε την παραδοσιακή βρύση Μαγκαναστάση η οποία είχε καταπλακωθεί από φερτά υλικά και είχε στερέψει.

Απομακρύνθηκαν τα φερτά υλικά, διανοίχτηκε δρόμος πρόσβασης, αποκαταστάθηκε η βρύση, κατασκευάστηκαν προστατευτικά τοιχεία και δημιουργήθηκε χώρος αναψυχής


Το 2017 καθαρίστηκε το οικόπεδο ιδιοκτησίας  του Συλλόγου που βρίσκεται στον οικισμό Μίνθης και δημιουργήθηκε χώρος αθλοπαιδιών για τους νέους.

Comments