7.03. Οι Αλβενέοι μάρτυρες υπερασπίσεως στη Δίκη Κολοκοτρώνη και Πλαπούτα

Στη δίκη του Κολοκοτρώνη και του Πλαπούτα το χωριό μας έπαιξε σημαντικό ρόλο πρωταγωνι-στικό και από τη μια μεριά και απ'την άλλη δηλ. και από τους μάρτυρες κατηγορίας και απ'τους μάρτυρες υπερασπίσεως.
Ας δούμε τα γεγονότα πως εξελίχτηκαν.
Μετά τη δολοφονία στο Ναύπλιο του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος του Καποδίστρια οι με- γάλες δυνάμεις κάνουν την Ελλάδα Βασίλειο και διορίζουν για πρώτο βασιλιά τον Οθωνα το γιό του βασιλιά της Βαυαρίας.
Στις 25 Ιανουαρίου του 1833 ο Οθωνας αποβιβάζεται στο Ναύπλιο που ήταν τότε η πρωτεύου- σα του νεοσύστατου κράτους. Ηταν ανήλικος και μέχρι να ενηλικιωθεί θα βασιλεύσει αντ' αυτού τριμελής αντιβασιλεία από Βαυαρούς που διόρισε ο πατέρας του.
Στην υποδοχή ήταν και ο Κολοκοτρώνης, ο οποίος παρουσιάστηκε και ορκίστηκε να φυλάει πίστη στο θρόνο. Επειτα αποτραβήχτηκε στο περιβόλι του στην Πρόνοια λίγο παραέξω απ'το Ναύπλιο.
Μέχρι την ενηλικίωση του Οθωνα το Μάη του 1835 κυβέρνησε η Αντιβασιλεία η οποία έτρεφε μίσος στους ήρωες της λευτεριάς.
Κατηγόρησε το Γέρο του Μοριά και το Δημήτρη Πλαπούτα και τους οδήγησε στο δικαστήριο.

Στις 6 Σεπτεμβρίου 1833 το βράδυ συλλαμβάνεται ο Κολοκοτρώνης και με συνοδεία 40  χωρο-φυλάκων τον φυλακίζουν στο Παλαμήδι χωρίς να ξέρει γιατί βρίσκεται εκεί, πιό ήταν το φταίξιμό του.
Δίπλα σε άλλο κελί βρίσκεται ο στρατηγός Δημήτρης Πλαπούτας. Μένουν απομονωμένοι 3 μήνες χωρίς να γνωρίζουν τίποτα οι δικοί τους.
Ο Σκώτος Εισαγγελέας Μάσων εξετάζει μάρτυρες και διαστρέφει τις μαρτυρίες τους.
Επιστρατεύονοται και οι Νομάρχες οι οποίοι δημιουργούν ψευδομάρτυρες τους οποίους μάλιστα τους συνοδεύουν στο Ναύπλιο για να καταθέσουν.
Προτάθηκαν 160 μάρτυρες κατηγορίας από τους οποίους εξετάστηκαν 44 και από τους 131 μάρτυρες υπερασπίσεως εξετάστηκαν 115. Οι άλλοι δεν κλητεύθηκαν.
Στις 30 Απριλίου 1834 προσδιορίζεται η πολύκροτη δίκη κάτω από πρωτοφανή τρομοκρατία.

Το κακουργοδικείο του Ναυπλίου γέμισε από κόσμο. Ανάμεσά τους ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας ο Ζακυνθινός δάσκαλος της Αλβενας  Χρήστος Νικολάου και οι 5 Αλβενέοι μάρτυρες υπερασπίσεως οι οποίοι θα τον διαψεύσουν. 
Εκαναν  3 ημέρες πεζοπορία για να φθάσουν στο Ναύπλιο μας λένε στις μαρτυρίες τους.
Αυτοί ήσαν:
Είχε προταθεί ως μάρτυρας υπερασπίσεως και ο Αναγνώστης Σαμπρής αλλά δεν κλητεύθηκε.
Ακολουθούν οι μαρτυρίες των Αλβενέων μαρτύρων υπερασπίσεως:Η δίκη κράτησε 25 ημέρες. Αποτέλεσμα να καταδικαστεί ο Κολοκοτρώνης και ο Πλαπούτας σε θάνατο ως ένοχοι εσχάτης προδοσίας, αλλά την  επομένη της καταδίκης η ποινή τους μετατράπηκε  σε 20 χρόνια φυλάκιση. Μετά την άνοδο στο θρόνο του Οθωνα στις 20 Μαϊου 1835 τους δόθηκε χάρη και αποφυλακίστηκαν. Δε συμφώνησαν στην καταδίκη 2 δικαστές. Ο Πρόεδρος του δικαστηρίου Πολυζωϊδης και ο δικαστής Τερτσέτης οι οποίοι αρνήθηκαν να υπογράψουν την απόφαση όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.


Πηγές: Οι μαρτυρίες είναι από το βιβλίο του Πολυζωϊδη (έκδοση 1843)
Comments