4.01. Το κάστρο Αράκλοβο

Πάνω απ΄το σημερινό χωριό Μίνθη στη ΒΑ πλευρά του ομώνυμου όρους, σε μια τρίκορφη βουνοπλαγιά ξεπροβάλλει ψηλό και περήφανο, ένα απ΄τα πιο ξακουστά μεσαιωνικά κάστρα του Μοριά, το κάστρο Αράκλοβο.
Η ανατολικότερη κορυφή διαμορφώνεται σε ένα εξαιρετικά απόκρημνο κώνο.
Αυτός ο κώνος έχει επάνω του τα ερείπια του κάστρου.
Το Αράκλοβο διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στα χρόνια της Φραγκοκρατίας και γίνεται εκτεταμένη αναφορά στο "Χρονικό του Μορέως" το οποίο σημειωτέον μόνο για το χρονικό της  κατάληψής του έχει αφιερώσει 270 στίχους.
Στέκει σε βραχοβούνι ύψους 980 μ. απ'την επιφάνεια της θάλασσαςκαι κατά τη μαρτυρία του Χρονικού του Μορέως "μέσα στον τόπο των Σκορτών κείτεται κι αφεντεύει", οχυρό και απροσπέλαστο απ'όλες σχεδόν τις μεριές.  Η μόνη εύκολη πρόσβαση είναι απ' τη δυτική πλευρά.
Τείχος στεφανώνει την κορυφή του υψώματος. Η τοιχοδομία του κάστρου είναι ακανόνιστου τραπεζιόσχημου σχήματος και η έκτασή του δεν υπερβαίνει τα 800 τετρ.μέτρα πράγμα που δείχνει ότι σ'αυτό παρέμενε μικρός αριθμός κατοίκων.
Οπως βλέπουμε το βραχοβούνι από μακριά, φαντάζει σαν τεράστια αετοφωλιά στην οποία κανείς δε μπορεί ν'αναρριχηθεί.
Στη σχεδόν επίπεδη κορυφή του κορυφή του κάστρου σώζονται ακόμη τα λείψανα δύο ομβροδεξαμενών η μία απ'αυτές διατηρείται ακόμη και σήμερα σε καλή κατάσταση.

Η δεξαμενή αυτή έχει ύψος 2 μέτρα, πλάτος 3,40 και μήκος 8 μέτρα και σε μεγάλο μέρος της επιφάνειάς της διατηρεί το επίχρισμα από κορασάνι.
Εξω πό το κάστρο συναντάμε και άλλη δεξαμενή χωμένη σε φυσικό κοίλωμα του βράχου.
Το μέγεθος και η χωρητικότητα των δεξαμενών αυτών εξασφάλιζε επάρκεια νερού στους πολιορκημέ- νους ώστε να αντέχουν σε  μακρο- χρόνια πολιορκία.

Στο ψηλότερο σημείο του κάστρου είχε κτιστεί πύργος ο οποίος φαίνεται ότι χρησιμοποιού-     ούνταν  και ως ξενώνας.
Οπως προκύπτει απ' το Χρονικό του Μορέως είχε φιλοξενηθεί στον πύργο αυτό ο Γοδεφρείδος ντε Μπριέρες. Σήμερα διακρίνεται μόνο το σωζόμενο τείχος της βάσεώς του.
Εξω απ΄το κάστρο στη ΝΑ πλευρά υπάρχει εκτεταμένος ερειπιώνας που αποτελούσε σύμφω- να με τη μαρτυρία του Χρονικού το μπούρκο (εξώχωρο) οι κάτοικοι του οποίου εκμεταλλεύ- ονταν την ασφάλεια που πρόσφερε η οχύρωση του κάστρου.
Οπως βεβαιώνεται από το Χρονικό μέσα στο κάστρο  έμενε μόνο η φρουρά, οι κάτοικοι έμεναν στον μπούρκο. Καλλιεργούσαν τον εύφορο κάμπο της "Μηλιάς" και μόνο σε στιγμές κινδύνου κατέφευγαν στο κάστρο. Τα σπίτια τους ήταν φτιαγμένα με ξερολιθιά.
Σε φράγκικο κατάλογο του 1391 ο οικισμός του Αρακλόβου είχε 100 σπίτια.


Τα ερείπια του μπούρκου (εξώχωρο) κάτω απ'την ανατολική πλευρά των τειχών του κάστρου
Εκτός απ'τα τείχη και τις ομβροδεξαμενές, έξω από το κάστρο υπάρχουν τα χαλάσματα 4 εκκλησιών.

 (Αποσπάσματα από το βιβλίο του διαχειριστή με τίτλο
"Ξεχασμένα κάστρα και ερημωμένα χωριά στην πρώην
επαρχία Ολυμπίας")

Comments