3.10. Οι ιερείς

Πολλοί ήταν οι ιερείς που διακόνησαν τις εκκλησίες του χωριού μας και ευλόγησαν πολλές γενιές συγχωριανών μας.  Μας είναι άγνωστο πότε ακριβώς και ποιοί  υπηρέτησαν τα χρόνια της τουρκοκρατίας.

 Πάντως από ιστορικές πηγές γνωρίζουμε ότι στα χρόνια αυτά εφημέρευσαν οι εξής:
Ιερομόναχος Παρθένιος. Εφημέρευσε στην Αλβενα στα χρόνια της Ενετοκρατίας γύρω στο 1700..

Παπαθόδωρος ή Οικονόμου. Είναι ο πατέρας του Εθνομάρτυρα επισκόπου Μεθώνης Γρηγορίου Παπαθεοδώρου. Εφημέρευσε στο χωριό μας γύρω στο 1750.

Πρωτόπαπας Δημήτριος ή Παπατσικνιάς. Εφημέρευσε στην Αλβενα και στα γειτονικά χωριά Βρεστό και Γολέμι στις αρχές του 1800.

Πρωτόπαπας Γεώργιος ή Παπατσικνιάς. Συγγενής του προηγουμένου. Εφημέρευσε στην Αλβενα και στα γειτονικά χωριά Βρεστό και Γολέμι στις αρχές του 1800. Οι απόγονοί του πήραν το επώνυμο Παπαδόπουλοι ή Παπαναστασίου.

Από την ίδρυση του νεοεληνικού κράτους στο χωριό μας υπηρέτησαν:

Αναστάσιος Αθανασίου. Καταγόταν από το χωριό μας. Το 1841 αναφέρεται ότι  υπηρέτησε παπάς στη Μίνθη και στην Αρήνη.

Αδάμης Παπαδάμης ή Αθανασούλιας.
Το 1832 αναφέρεται στο συμφωνητικό ανέγερσης του πολιούχου του χωριού. Γεννήθηκε το 1792 και πήγε μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη των στρατηγών Κολοκοτρώνη και Πλαπούτα.

Αθανάσιος Πανταζόπουλος.
Παπάς του χωριού στα χρόνια της επανάστασης. Καταγωγή Σμέρνα.

Παπαναστασίου Αθανάσιος.
Παπάς του χωριού στα χρόνια της Παλιγγενεσίας  και στις αρχές της Οθωνικής περιόδου. Κατα πληροφορίες ήταν από τη γενιά των Παπατσικνιάδων.

Γεώργιος Παπα Αδαμόπουλος. Το 1850 προτείνεται να χειροτονηθεί  πρεσβύτερος στο χωριό αντί του πατέρα του, Πανάγου Αδαμόπουλου "παιραιτουμένου δια το γήρας".

Παπά Δημήτρης Ηλιόπουλος. Το 1852 σε έγγραφο αναφέρεται  ότι  "εις την ενορία Αλβένης συνισταμένης από 180 οικογενείας να εφημερεύει ο αιδεσιμότατος Παπά Δημήτριος Ηλιόπουλος εκ του χωρίου Τρυπών, ως πλησιέστερος".

Παπά Φώτιος Τσούνης. Σε κατάλογο ιερέων της Μητροπόλεως Τριφυλίας & Ολυμπίας που δημοσίευσε ο Παναγιώτης Χαραλαμπόπουλος στην εφημερίδα του "Επαλξη της ενορίας" φυλ. 60 αναφέρεται ότι το 1864 στην Αλβενα εφημέρευε ο  Φώτιος Α.Τσούνης.  Μετοίκησε στη Ζαχάρω.

Παπα Χρήστος Στρίγγλος .
Καταγόταν από την Αλβενα και το 1875  χειροτονήθηκε παπάς σε ηλικία 42 ετών. Εφημέρευε  και στο κοντινό χωριό Λογγό. Απεβίωσε 4 Ιουλίου 1888. Αλλαξε επώνυμο και ονομάστηκε Παπαχρήστου. Εχει ενταφιαστεί στο νεκροταφείο του χωριού.

Επαμεινώνδας Καρβουνιάρης. Χειροτονήθηκε παπάς της Αλβενας το 1886 και καταγό-ταν απ' το γειτονικό χωριό Σκλήβα (σήμερα Μηλέα). Υπηρέτησε στο χωριό μας μέχρι το 1902 που μετατέθηκε στο χωριό του.

Παπαχρήστου Αναστάσιος  ή Παπαναστασίου. Γιος του παπα Χρήστου Στρίγγλου χειροτονήθηκε παπάς το 1902 .
Υπηρέτησε μέχρι το 1924 που πέθανε. Οι απόγονοί του φέρουν τα επώνυμα Παπαναστασίου και Παπαχρήστου. Εχει ενταφιαστεί στο νεκροταφείο του χωριού.

Παπαχαραλάμπους Γεώργιος. Καταγόταν από το χωριό Τρύπες. Μετά το θάνατο του Παπαναστάση εξυπηρετούσε και την ενορία Μίνθης μέχρι το 1930.

Καρβουνιάρης ή Παπαδόπουλος Γεώργιος. Καταγόταν από το χωριό Σκλήβα. Εφημέρευσε στο χωριό μας εναλλάξ με τον προηγούμενο παπά από το 1924 -1930.

Μπαρτζελιώτης Κων/νος. Καταγόταν από το χωριό Μοφκίτσα (σήμερα Ταξιάρχες). Τοποθετήθηκε εφημέριος Μίνθης το 1930 και υπηρέτησε μέχρι το 1947.
Κοπανιτσάνος Μιλτιάδης. Καταγόταν από το χωριό Τρύπες. Εφημέρευσε στο χωριό μας την περίοδο 1947-1950.

Κάπος Παναγιώτης.
Καταγόταν απ' το χωριό Σκλήβα. Εξυπηρέτησε το χωριό μας εναλλάξ με τον προηγούμενο παπά από το 1947 -1950.


Πολυχρονόπουλος Ηλίας. Καταγόταν από το χωριό Λέπρεο. Εφημέρευσε στο χωριό μας    από το 1950 μέχρι το 1967.Βλασσόπουλος Κων/νος. Καταγόταν από το χωριό Κουμουθέκρα (σήμερα Αρτέμιδα). Εφημέρευσε στο χωριό μας από το 1967 μέχρι το 1969.

Αγγελόπουλος Θεόδωρος. Καταγόταν από το χωριό Βρεστό. Εφημέρευσε στο χωριό μας από το 1970  μέχρι το 1974.

Γεωργακόπουλος Δημήτριος. Καταγόταν από το χωριό Ροδινά. Εφημέρευσε στο χωριό μας από το 1974  μέχρι το 1976.

Θάνος Κων/νος.  Γεννήθηκε στο χωριό μας. Χειροτονήθηκε παπάς το 1977 και εφημέρευσε στο χωριό μας μέχρι το 1995. Επί των ημερών του χτίστηκε ο νέος ναός του Αγίου Νικολάου, ο πολιούχος του χωριού μας, στη θέση της προυπάρχουσας εκκλησίας που κατέρρευσε από τους σεισμούς του 1965.

Comments