13.01. Βιογραφικό

O Αγαθοκλής Προκ.Παναγούλιας γεννήθηκε στη Μίνθη Ολυμπίας.


Στο Δημοτικό σχολείο της γενέτειράς του έμαθε τα πρώτα γράμματα και στο τότε εξατάξιο Γυμνάσιο Ζαχάρως έκλεισε τον κύκλο των εγκύκλιων σπουδών του.

Φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών  Επιστημών (σήμερα Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών).

Εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα ως Οικονομολόγος και Σύμβουλος μεγάλων επιχειρήσεων και Τραπεζών.

Σήμερα είναι συνταξιούχος

Παράλληλα με την επαγγελματική του δραστηριότητα ασχολήθηκε με την ιστορία, τη λαογραφία καθώς και με πληθυσμιακά και δημογραφικά θέματα κυρίως του γενέθλιου τόπου του και των γειτονικών νομών. Εργασίες του έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς σε εφημερίδες και σε περιοδικές εκδόσεις.

Το 2001 μετά από συστηματική και επίπονη έρευνα εντόπισε στο χωριό Βουλιαράτι Αργυροκάστρου, νεκροταφείο 75 πεσόντων, Ελλήνων μαχητών του 1940-41 και με βάση ιστορικά έγγραφα που εντόπισε, έφερε στο φως όλα τα ονόματά τους, βρήκε τους συγγενείς τους και στις 28 Οκτωβρίου 2002 πραγματοποιήθηκε προσκυνηματική εκδρομή στον τόπο τιμής, όπου για πρώτη φορά μετά από 62 χρόνια παρόντων και των συγγενών τους έγιναν εκδηλώσεις μνήμης και τιμής.

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο, οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου, τα σχολεία, οι τοπικές αρχές της περιοχής και πλήθος κόσμου.

Τότε έγραψε και το βιβλίο «Όσοι δε γύρισαν από το μέτωπο».

Η έρευνα για τους πεσόντες συνεχίζεται μέχρι σήμερα γι’αυτό κατά καιρούς επισκέπτεται τόπους τιμής πεσόντων στην Αλβανία. Μέχρι σήμερα έχει ερευνήσει όλους τους τόπους στη κεντρική και νότια Αλβανία και έχει φέρει στο φως αρκετά στοιχεία (περισσότερα στο ιστολόγιο http://Agpanag.blogspot.com).

Το 2005 για να τιμήσει και τους  144 Ολύμπιους συμπατριώτες του έγραψε το βιβλίο με τίτλο  «Οι Ολύμπιοι που δε γύρισαν από το μέτωπο».

Για την προσφορά του στα Ελληνικά γράμματα, την ιστορική έρευνα και τη λογοτεχνία έχει τιμηθεί με επαίνους από το Σύνδεσμο Ιστορικών Συγγραφέων και άλλους φορείς και με το χρυσό μετάλλιο πνευματικής αξίας Α' Τάξεως από την Ενωση Ελλήνων Λογοτεχνών.

Είναι μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων (του οποίου σήμερα είναι μέλος του Δ.Σ.), της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών (επίσης μέλος του Δ.Σ) και άλλων πολιτιστικών  σωματείων.

Comments