13.01. Βιογραφικό

O Αγαθοκλής Προκ.Παναγούλιας γεννήθηκε στη Μίνθη Ολυμπίας.


Στο Δημοτικό σχολείο της γενέτειράς του έμαθε τα πρώτα γράμματα και στο τότε εξατάξιο Γυμνάσιο Ζαχάρως έκλεισε τον κύκλο των εγκύκλιων σπουδών του.

Φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών  Επιστημών (σήμερα Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών).

Εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα ως Οικονομολόγος και Σύμβουλος μεγάλων επιχειρήσεων και Τραπεζών.

Σήμερα είναι συνταξιούχος

Παράλληλα με την επαγγελματική του δραστηριότητα ασχολείται πολλά χρόνια με την ιστορική έρευνα και τη λαογραφία. Μια από τις τις εργασίες του είναι και η μακρόχρονη έρευνά του για τους πεσόντες του Β' Παγκοσμίου πολέμου.

Για το σκοπό αυτό τα τελευταία 20 χρόνια έχει επισκεφθεί αρκετές φορές τόπους μαχών στο μεγαλύτερο μέρος της Αλβανίας, έχει ενημερωθεί από επιζώντες και από άλλες πηγές για τις απώλειες Ελλήνων μαχητών και έχει συγκεντρώσει ιστορικά στοιχεία  και πληροφορίες για τους τόπους ταφής τους.

Σε όποιο μέρος εντόπισε τάφους αναγνωρισμένων μαχητών του'40, ενημέρωσε τους συγγενείς τους και πολλούς συνόδευσε κατά καιρούς στους τόπους τιμής (περισσότερα στο ιστολόγιο http://Agpanag.blogspot.gr).

Το 2001 μετά από συστηματική και επίπονη έρευνα εντόπισε στο χωριό Βουλιαράτι Αργυροκάστρου, νεκροταφείο Ελλήνων μαχητών του 1940-41 και με βάση ιστορικά έγγραφα που εντόπισε, έφερε στο φως όλα τα ονόματά τους και στη συνέχεια έψαξε και βρήκε τους συγγενείς τους.

Στ ίδιο στρατιωτικό κοιμητήριο εντόπισε και τους τάφους 3 συμπατριωτών του από την επαρχία Ολυμπίας για τους οποίους αργότερα (το 2005) αφού ολοκλήρωσε την έρευνά του για όλα τα χωριά έγραψε και για τους 144 Ολύμπιους πεσόντες ιδιαίτερο βιβλίο το οποίο  παρουσιάστηκε στην ΕΣΗΕΑ και δόθηκε δωρεάν στους συγγενείς των πεσόντων και σε όλα τα σχολεία της πρώην επαρχίας Ολυμπίας. 

 Στις 28 Οκτωβρίου 2002 με τη συμπαράσταση των φορέων του χωριού αυτού οργάνωσε προσκηνυματική και για πρώτη φορά μετά από 62 χρόνια οι συγγενείς επισκέφθηκαν τον τόπο που αναπαύονται οι ήρωες συγγενείς τους και εκεί τελέστηκε τρισάγιο από τον Μακαριώτατο Αλβανίας και Τιράνων κ. κ.Αναστάσιο.  Παραβρέθηκαν εκτός από τους συγγενείς ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο, οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου, τα σχολεία, οι τοπικές αρχές της περιοχής και πλήθος κόσμου.

Τότε έγραψε και το βιβλίο «Όσοι δε γύρισαν από το μέτωπο».

Στις αρχές του έτους 2018 παραβρέθηκε στην έναρξη εκταφών Ελλήνων πεσόντων στα στενά της Κλεισούρας όπου εκεί σύμφωνα με ιστορικά έγγραφα που είχε εντοπίσει είχε ταφεί ο μεγαλύτερος αριθμός Ελλήνων μαχητών που έμειναν για πάντα στη γειτονική χώρα.

Οι εκταφές στην τοποθεσία αυτή ολοκληρώθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2018 και βρέθηκαν τα οστά 694 Ελλήνων πεσόντων. 

Για τους Ελληνες πεσόντες του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου έχει γράψει 2 βιβλία.

Για την προσφορά του στα Ελληνικά γράμματα, την ιστορική έρευνα και τη λογοτεχνία έχει τιμηθεί με επαίνους από το Σύνδεσμο Ιστορικών Συγγραφέων και άλλους φορείς και με το χρυσό μετάλλιο πνευματικής αξίας Α' Τάξεως από την Ενωση Ελλήνων Λογοτεχνών.

Είναι τακτικό μέλος του Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων, της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, της εταιρείας Πελοποννησιακών Σπουδών και ενεργό μέλος αρκετών πολιτιστικών  σωματείων.

Comments